Texels Kookboek - Stokbrood

Ingrediënten
1 kg meel 50 gr verse gist 20 gr zout 6 dl ijskoud water
30 gr bakpoeder 1 theelepel suiker

Hulpmiddelen
oven 2 bakplaten kom bekken

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 230 graden Celcius.

Bereiding

Meng de gist met de suiker in een klein beetje lauw water en laat de gist tot leven komen.
Meng in een kom het meel met het bakpoeder en maak in het midden een kuiltje en doe hierin de tot leven gekomen gist. Voeg 5 dl water toe en kneed de massa gedurende 5 minuten, voeg nu het zout en het resterende water toe.

Wederom 25 minuten kneden en 15 minuten droog slaan op de werktafel. Vorm een bol van het deeg en laat deze onder plastic folie 30 minuten rijzen.

Maak vervolgens ballen van 450 gr en laat deze afgedekt 15 minuten rijzen.

Sla vervolgens plat en maak er puntvormige modellen van (zoals een puntbroodje). Laat het deeg even rusten.

Rol uit tot lange broden van 50 tot 60 cm lengte. Leg ze op een ingevette bakplaat, dek af met plastic folie en laat 20 minuten rijzen. Snijd ze in met een scherp mesje en wederom 5 minuten rusten.

Voor de stokbroden de oven ingaan, een ½ liter heet water op een andere bakplaat en deze op de bodem van oven plaatsen. Schuif de broden snel in de oven.
Bak de stokbroden bij een temperatuur van 230 graden Celcius gedurende 20 minuten. Maak na deze 20 minuten de ovendeur even op om de stoom te laten ontsnappen om een mooie krokantheid te krijgen.

Serveertip

Soort gerecht: lunch- of bijgerecht Aantal personen: Bereidingstijd: ca 2½ uur
Wijntip:

Eet smakelijk !!